Διαβάσαμε και μας άρεσαν…

…τα δυο παιδικά μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη. Μάλιστα, ο μεγάλος μας συγγραφέας είχε γράψει μεταξύ των άλλων έργων του και δυο παιδικά, ιστορικά μυθιστορήματα!

στα παλάτια της κνωσού

 

Το πρώτο, «Στα παλάτια της Κνωσού» μας αφηγείται την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου αλλά και της Αριάδνης, του Δαίδαλου και του Ίκαρου, μέσα από τις περιπέτειες δυο παιδιών.

«Κάτω από τη φόρμα ενός παθιασμένου περιπετειώδους μυθιστορήματος, στο οποίο συμβαίνουν τα πιο συναρπαστικά περιστατικά, ο Καζαντζάκης εκφράζει όλη την αντίληψή του για την Ιστορία: ένας κόσμος υπερβολικά γερασμένος, υπερβολικά πλούσιος, και ακριβώς γι’ αυτό σάπιος, καταρρέει· ένας άλλος, νεότερος, φλογερότερος, ευγενέστερος, παίρνει τη θέση του. Οι αξίες τής ελπίδας, της ανδρείας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που του είναι τόσο αγαπητές, προβάλλουν συνυφασμένες με την πλοκή. Ένα πανέμορφο βιβλίο, όπου το κοινό τού Καζαντζάκη θα βρει αυτό που του αρέσει στο έργο του: τη χειροπιαστή παρουσία των πραγμάτων και των ανθρώπων στα οποία ο συγγραφέας δανείζει την απέραντη και επιτακτική αγάπη του για τη ζωή.»

 

ο μέγας Αλέξανδρος

 

Το δεύτερο, » Ο Μέγας Αλέξανδρος» βασίζεται βέβαια στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«… ο Καζαντζάκης επεξεργάστηκε τον βίο τού Αλεξάνδρου και των συντρόφων του, αναδημιουργώντας τα πρωτόγνωρα τοπία που θάμπωσαν τα μάτια των Δυτικών, τις μάχες για εξουσία και τη φιλοδοξία για πλούτη, και κατά βάθος, το καθαρό, ατόφυο ιδανικό τού Αλεξάνδρου να εκπληρώσει την αποστολή που του εμπιστεύτηκαν οι θεοί.
Οι νέοι θα συναντήσουν στις σελίδες αυτές έναν ίσο τους. Ο Αλέξανδρος είναι κάποιος που ήξερε να προσφέρει τη ζωή του για ένα υψηλό ιδανικό, που πολέμησε ενάντια στην ευτέλεια και τη μικρότητα τής ανθρώπινης φύσης, όχι πάντα νικηφόρα, αλλά τελικά, και σ’ αυτό έγκειται η μεγαλοσύνη του, έδωσε τη νιότη του με αντάλλαγμα έναν ηρωϊκό και ένδοξο αγώνα.»

 

Τα βρήκαμε και τα δύο στη δημοτική μας βιβλιοθήκη, στον πεζόδρομο του Κορωπίου και πραγματικά δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε από τα χέρια μας! Ότι καλύτερο για να αποκτήσουν τα παιδιά μια πρώτη επαφή με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Κατάλληλα για παιδιά από Τετάρτη Δημοτικού…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s